پرکاربردترین محصول فولادی مخصوصا در صنعت ساختمانسازی، میلگرد است. میلگرد براساس معیارهای مختلف مثل استاندارد تولید، شکل ظاهری، جنس و… به دستهبندیهای مختلفی تقسیمبندی میشود. معمولا این مقطع فولادی در بازار به دو شکل شاخه و دسته فروخته میشود. در این مطلب تصمیم داریم تا در وهله اول میلگرد را تعریف کنیم و سپس اطلاعاتی درباره انواع میلگرد در اختیار شما قرار دهیم. پس حتما تا انتهای این مطلب همراه ما باشید.
میلگرد چیست؟
همه ما میدانیم که میلگرد چیست و همه حداقل یک نمونه از آن را در کنار ساختمانهای نیمه کاره دیدهایم. اما ما میخواهیم اطلاعات تکمیلیتری درباره این مقطع فولادی به شما بدهیم.
میلگرد مقطعی فولادی بلند و میله مانندی است که از جنس فولاد ساخته شده است. میلگردها معمولا یا به صورت ساده و یا به صورت آجدار ساخته میشود. معمولا میلگردهایی که در صنعت ساختمانسازی به کار برده میشود از نوع آجدار است. استفاده از این مقطع فولادی در ساختمان باعث میشود تا مقاومت ساختمان در برابر سیل یا زلزله بالا برود . از همین رو از ملیگرد آجدار ساتفاده میشود که از حرکت میلگرد در بتن جلوگیری کند و مقاومت ساختمان را افزایش دهد.
شرکتها و کارخانههای مختلفی این محصول فولادی را تولید میکنند و هر یک از آنها ممکن است استاندارد خاصی برای ساخت این محصول رعایت بکنند. همین موضوع باعث میشود که محصول هر کارخانه با سایر کارخانهها متفاوت باشد و میلگردهایی با برندهای مختلف تولید شود. بنابراین در انتخاب این محصول باید دقت کافی به خرج داد.
انواع میلگرد
تا اینجا با میلگرد آشنا شدیم و فهمیدیم که کیفیت و استاندارد ساحت میلگرد در هر کارخانه با کارخانه دیگر متفاوت است. حالا میخواهیم انواع میلگرد را از جهات مختلف از جمله ظاهر، استحکام، نوع و سایز با یگدیگر بررسی کنیم.
انواع میلگرد از جهت استاندارد
هرکشوری برای تولید میلگرد خود استاندارد به خصوصی دارد، البته برخی از استانداردها به صورت بینالمللی است و به صورت جهانی رعایت میشود اما برخی از استانداردها نیز ملی است و فقط در سطح آن کشور رعایت میشود. به طور کلی استانداردهای هر کشور براساس شرایط و محیط آن کشور تعیین میشود. معمولا کارخانههای ملیگرد در ایران از جمله کارخانه ذوب آهن اصفهان از استانداردهای روسی برای ساخت میلگرد استفاده میکند.
طبق استاندارد روسی، میلگردها به چند دسته میلگرد A1 و A2 و A3 و A4 تقسیم میشود. استانداردهای بینالمللی برای تولید میلگرد شاکل ASTM و JIS و DIN و ISO میشود که از همه بهتر ASTM است. این استاندارد معتبرترین استاندارد تولید میلگرد در سطح جهان است و از طرف انجمن آزمون و مواد آمریکا ارائه شده است. JIS نیز مربوط به کشور ژاپن است و DIN نیز مربوط به آلمان است. استاندارد ISO هم برای سازمان بینالمللی استاندارد است. هر یک از این استانداردها بسته به شرایط و محیط کشور تولیدکننده انتخاب میشود.
میلگرد A1
درصد کربن به کار رفته در میلگرد نوع A1 کم است و به همین جهت قابلیت انعطاف و شکل پذیری آن بیشتر است. به این نوع میلگرد، میلگرد نرم نیز گفته میشود و معمولا نیز آجری روی آن نیست.
میلگرد A2
میلگرد A2 سختی بیشتری نسبت به مدل A1 دارد و آجهای یکنواختی نیز بر روی سطه میله آن مشاهده میشود. به این مدل در صنعت، نیمه ترد هم میگویند.
میلگرد A3
این مدل سختی بیشتری نسبت به دو مدل قبلی دارد و همین باعث میشود شکل پذیری آن نسبت به دو مدل دیگر نیز کمتر باشد. روی میله این مقطع فولادی آجهای جناقی وجود دارد و به همین دلیل به آن میلگرد جناقی نیز گفته میشود.
میلگرد A4
سختترین مدل میلگرد، میلگرد A4 است. روی سطح این محصول فولادی آجهایی به صورت جناقی وجود دارد که از دو طرف برعکس یکدیگر هستند و همین موضوع باعث افزایش چسبندگی میلگرد در بتن میشود. به طور کلی هر چه شماره میلگرد بیشتر میشود درجه سختی آن هم بیشتر میشود.
انواع میلگرد از جهت ظاهر
یکی دیگر از جنبههایی که براساس آن میلگرد را به دستههای مختلف تقسیم میکنند شکل و ظاهر است. از این لحاظ میلگرد به دو دسته ساده و آجدار تقسیم بندی میشود. نوع ساده آن کاملا صاف است و هیچ آج و برآمدگی روی آن وجود ندارد. میلگرد ساده قابلیت خم شدن بیشتری نسبت به آجدار دارد. به همین دلیل از آن برای مورادی که نیاز به برش یا خم شدگی دارد استفاده میشود.
میلگردهای آجدار برخلاف نوع صاف، آجها و برآمدگیهایی دارند که باعث استحکام بیشتر آنها میشود. از این مدل درون بتن استفاده میشود چون آجهای درون بتن مانع از سر خوردن آنها میشود. به طور کلی از این مدل برای مواردی که نیاز به برش و خم شدگی ندارد استفاده میشود.
انواع میلگرد از نظر جنس
یکی دیگر از جهاتی که میلگرد را براسا آن به دستههای مختلفی تقسیم میکنند، جنس است. میلگر از حیث جنس به فولادی-کربنی، اپوکسی، گالوانیزه، فایبرگلاس، استیل و کامپوزیتی تقسیم میشود. البته این میلگردها به غیر از جنس از لحاظ وزن نیز بایکدیگر تفاوت دارند . میلگردهای فولادی-کربنی و استیل و گالوانیزه از کامپوزیتی و اپوکسی و فایبرکلاس سنگینتر است.
انواع میلگرد از نظر سایز
حتما میدانید که بیشترین تنوع میلگرد در سایز است و مصارف مختلفی دارد. در ایران بیشترین کاربرد میلگرد در سایزهای 8 تا 32 است، البته که در سیازهای بزرگتر نیز تولید میشود.
سایز میلگرد همان قطر میله آن است که براساس میلی متر محاسبه میشود. هرچقدر سازه سنگینتر و قویتر باشد از میلگردها با سایز بیشتر و هرچقدر سازه سبک و کوچک باشد از میلگردهای با قطر کم استفاده میشود. هرچقدر سازه کوچکتر و موضوع مهم دیگر در مورد میلگردها، بحث سایز آنها است.
مهم ترین سایزهای میلگرد عبارت است از: سایز 8، سایز 10، سایز 12، سایز 14، سایز 16، سایز 18، سایز 20، سایز 22، سایز 25، سایز 28 و سایز 32.
انواع میلگرد براساس کارخانه تولیدکننده
همانطور که در ابتدای متن هم اشاره کردیم، میلگرد یکی از مقاطع فولادی است که بیشترین کاربرد را در صنایع به خصوص صنعت ساختمان سازی دارد. به خاطر همین نیاز، کارخانههای متعددی اقدام به تولید این مقطع فولادی کردهاند. مهمترین کارخانههایی که این مقطع را تولید میکنند عبارتند از: ذوب آهن، امیرکبیر خزر، ظفر بناب، میانه، زاگرس، ابهر، نیشابور، فایکو و یزد احرامیان.
این کارخانهها از جمله کارخانههایی هستند که میلگرد را با کیفیت بالا تولید میکنند. اما بهترین و با کیفیتترین میلگرد را کارخانه ذوب آهن اصفهان تولید میکند. شرکت حدید فولاد ایرسا نیز تامین کننده مستقیم مقاطع فولادی از این کارخانه است. شما میتوانید محصولات این کارخانه را از مجموعه ما به راحتی خرید کنید. فقط کافی است با ما تماس بگیرید.